
Geleceğin Gücü: Teknolojide Kadınlar
Kapsayıcı bir teknoloji dünyası için, birlikte mücadele edelim!
Sizce de kadınların çokça gizli gücü yok mu? Hemen hemen her alanda kendini geliştirmeye ve var olmak için çabalayan bu bireylerin teknolojideki yeri gerek toplumda gerek gündelik yaşamda oldukça etki yaratmakta. Haydi hep beraber bu etkiye bir göz atalım!
Kadınların teknolojide çalışması; daha kapsayıcı ürünler ortaya çıkmasına, ekonomik kalkınma ve aile refahında artış, sosyal sorunların çözümlerinde artış, gündelik yaşamın kalitesinde artış, toplumsal cinsiyet eşitliğinde artış ve çeşitlilikte artış, ekonomik büyümede artış olarak bizlere sunulmaktadır.
Peki, sürekli artıştan söz ettik, sizce bilimsel olarak kadınların teknolojideki yeri yüzde kaç? %50? , %40?, %30? Bu sayı maalesef %20 dolaylarında hatta bazı alanlarda çok daha azalmış şekilde karşımıza çıkıyor. Daha derine inersek;
- Dünya genelinde teknolojide çalışan kadın sayısı: %25
- Teknik pozisyonlarda çalışan kadın sayısı: %15–20
- Yönetici ve liderlik pozisyonlarında çalışan kadın sayısı: %10–20
- Türkiye’deki durum: %20
Kadınların kendilerini en az temsil ettikleri alanların başında teknoloji, mühendislik sektörleri gelmekte.
- Yazılım ve bilgisayar mühendisliğinde %20’nin altında
- Yapay zeka ve makine öğreniminde %10’un altında
- Siber güvenlikte %20’nin altında
- Oyun Geliştirme %20’nin altında
- Robotik Kodlamada %20’nin altında
Kadınların teknoloji alanında kendilerini en fazla temsil eden alanlar; insan kaynakları, pazarlama, iletişim, tasarım, biyo-teknoloji, sağlık teknolojisi sektörleridir.
Gelin, bu sayılara neden olan etkenlere göz atalım!
1)Stereotipler: Alışagelmiş Düşünceler
- Kadından tamirci, taksici, yönetici, lider, mi olur?
- Erkeği dururken eve kadın mı para getirir?
- Bu kadar yoğun işi nasıl yapacaksın?
- Evlenince iş hayatında sorunlar yaşarsın, çocuk var mı çocuk?, kadının yeri evidir.
2)Çalışma Ortamının Zorlukları: Rekabet
Kadınların iş yaşamında maruz kaldıkları tutumlarından dolayı ya çok sert ya da çok yumuşak olarak eleştirilmesi psikolojik ve ruhsal olarak kadınları sorgulamaya itmektedir. Bu da beraberinde kadınların iş yaşamında liderlik/yönetici becerilerini cam tavan sendromuna dönüşmesini sağlamakta. Bu da görünmez emeği doğurur.
3)Sesimi Duyuyor Musunuz? : Mansplaining
Bir kadına bir şeyi küçümseyici, kendine aşırı güvenen veya genellikle yanlış veya aşırı basitleştirilmiş şekilde yorumlamak ve açıklamak anlamına gelir mansplaining. Takdir edilmeyi herkes ister. Takdir edilmek için gereken yolu aşarken rol model, rehber kadınlara ihtiyacımız kaçınılmaz. Belirsizlik kötü ve yorucu ne de olsa.
Kadınlar neler ister?
- Eşit Ücret
- Kapsayıcı ve Adil/Saygılı/Esnek Çalışma Ortamı
- Eğitim ve Gelişim Fırsatları
- Kariyer Gelişimi ve Mentörlük
Peki, bizler ne yapabiliriz?
1)Güvenli, Özsaygılı, Rağmenci
Yeteneklerinin bilincinde misin? Yapabileceklerin için önyargıların mı var? Zihnini yoran bu sorularla düşünmeyi bırakıp harekete geçme vakti bence geldi. Güçlü bir disiplin gerisinde ilham verici hikaye bırakır.
2)Eğitim, Mentörlük, Liderlik, Rol Model
Mum yolunu aydınlatmak isteyene ışık verir. Mumu elinde tutmak yerine yoldayken sana eşlik eden bireye vermeye ne dersin? Bu sayede hem yola odaklanırsın hem de etrafına çok da dikkatli bakma fırsatı elde edersin.
3)İş Hayatı, Kariyer Hayatı, Başarı
İş hayatı ve özel yaşamdaki dengeyi sağlamak uzun vadede hem profesyonel hem de kişisel mutluluğu getirir. Gerektiğinde “hayır” diyebilmek, kendine, özellikle sağlık ve benliğine, zaman ayırmak seni olduğundan daha dinç ve mutlu hissettirecektir.
Unutma seni dinlemek isteyen kız kardeşlerin her zaman burada!
Helin TUNÇ