Skip links

Veri Bilimi 101 ve Kadınların Sektördeki Rolü

Yapay zekanın gelişerek hayatımızın her alanına nüfuz ettiği bu günlerde zihnimize yeni bir kavram yerleşiyor: Veri Bilimi.

Hadi gelin yazımıza ilk olarak veri biliminin basitçe ne olduğuyla başlayalım. Veri bilimi, bilgi edinmek için yapılan bilimsel veri çalışmasıdır. Bu alan, bilgiye dayalı kararlar ve tahminler yapmak amacıyla çok büyük veri kümelerinden bilgi ayıklamak için birden çok uzmanlık alanını bir araya getirir. Veri bilimci ise büyük verilerden değerli bilgileri ayıklamak için araştırma projelerine yol gösterir ve teknoloji, matematik, iş ve iletişim alanlarında uzmandır. Veri bilimcileri, veri analistleri, veri mimarları, veri mühendisleri, istatistikçiler, veri tabanı yöneticileri ve iş analistlerinin tümü veri bilimi alanında çalışmalar yürütür.

Veri biliminin tarihi eskiye dayansa da popülerliğini günümüzde kazanmıştır. Bunun nedeni her alanda artan teknolojiyle birlikte toplumların sosyal medya kullanımının da oldukça artmasından kaynaklanmaktadır. Telefonda, bilgisayarda geçirdiğimiz her saniye şirketlere büyük veri kümeleri olarak geri dönmektedir. Bu da veri bilimine olan ihtiyacı arttırmaktadır.

Peki, veri bilimcileri tüm bu verileri ayıklayarak neyi amaçlar? Şirketler verilerimizi sınıflandırarak kişiye yönelik reklamlarla kullanıcı deneyimini arttırmayı planlar. Bu bir pazarlama stratejisidir. Aynı zamanda şirketlere trendleri öngörme ve risk analizi yapma avantajları da sağlar. Finansal açıdan ise kâr marjlarını önemli ölçüde etkileyebilecek düşük maliyetli kaynak yönetimi değişikliklerini ortaya çıkarabilir.

Yazımızın geri kalanında bu alanda iz bırakmış kadınlara değinmek istiyorum. Listemizin ilk sırasında Katherine Johnson var. 1960’lı yıllardaki etkili kadın veri bilimci Katherine Johnson’ın en dikkate değer katkıları arasında Amerika Birleşik Devletleri Özgürlük 7 misyonu için veri analizi ve Dostluk 7 misyonu için hesaplamaları yer almaktadır. Özgürlük 7 için mükemmel bir yörüngesi hesaplamak için verileri kullanmasıyla tanınır. Ayrıca, Dünya yörüngesine ilk uçağı gönderen misyonuna ve Ay’a ilk insanı gönderen Apollo 11 misyonuna da katkıda bulunmuştur. Katkıları, 2015 yılında Başkan Barack Obama tarafından Başkanlık Özgürlük Madalyası ile de takdir edilmiştir.

Bir diğer veri bilimcimiz Florence Nightingale’dir. Modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale aynı zamanda bir veri bilimcidir. Nightingale, Barrack Hastanesi’nin yönetimi, hastalık ve ölüm nedenleri, hemşirelik ve tıbbi personelin verimliliği ve tedarikteki zorluklarla ilgili titiz kayıtlar tutmuştur. Bulgularını Nightingale tarafından sağlanan istatistiksel veriler ve analizlere dayandıran bir Kraliyet Komisyonu kurulmuştur. Sonuç, askeri tıbbi ve tedarik sistemlerinde belirgin bir reformdur.

Columbia Veri Bilimi Enstitüsü’nde bilgisayar bilimi profesörü olan Dr. Jeannette Wing ise, 2006 yılında “Bilgisayarlı Düşünme” adlı bir makale yazmıştır ve bilişimsel düşünmenin herkes için değerli bir beceri olarak önemini savunmuştur. Ayrıca Microsoft Research’ün Kurumsal Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştır ve burada teknolojinin önümüzdeki on yıl içinde toplumu nasıl etkileyeceğini tahmin etmek için bir program oluşturmuştur. Dr.  Wing’in bilgisayar bilimine yaptığı katkılar ona çok sayıda ödül kazandırmıştır ve kendisi Amerika Bilimi Geliştirme Derneği, Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi ve Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü gibi birçok saygın kuruluşun seçkin bir üyesidir.

Yazılım sektörünün yüzde 88,2’sini erkekler oluştururken kadınların oranı yalnızca 11,8 ile sınırlıdır. Veri bilimi alanında kadınlar kariyer nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ini oluştururken önde gelen teknoloji şirketlerinde ise yöneticilik pozisyonlarında kadın oranı yüzde 18’dir.Bu sektörde kadınların yeterince temsil edilmemesine rağmen dünyada ve günlük yaşamlarımız üzerinde etki yaratan çok sayıda önemli kadın figürü var.

Yazımızdaki başarılı kadınların neleri değiştirebildiğini ve ne kadar etkili olduklarını da göz önüne alarak yazılım ve veri biliminde daha çok kadının yer alması büyük bir değişime ve başarıya öncülük edecektir. Diğer kadınların takip edeceği yolu açanların başarılarını doğru bir şekilde tanımak ve kutlamak önemlidir. Bugün de her sektörde olduğu gibi veri biliminde de sayısız başarıya imza atan birçok kadın olduğunu biliyoruz ve onlardan ilham alıyoruz. Biz de üzerimize düşeni yaparak onların başarılarına yazılarımızda yer verecek ve sayısız genç kadına yol göstermelerine yardımcı olacağız.

 

Esra ÖNCÜ

Leave a comment